Igår bakade vi vaniljbullar här hemma och mmmm vad goda dom blev. Blir lika glad varje gång jag lyckas 🙂 Jag gjorde degen , sedan fick Julia bre på vaniljsmöret , rulla och skära bullarna. Team work! ♡
Till vaniljbullarna behöver du: 1 pkt jäst , vetemjöl , 150g smör , 5 dl mjölk , kardemumma , 1 dl strösocker , pärlsocker , 1 ägg.
Till vaniljsmöret: smör , vaniljsocker , strösocker.
– Smula jäst i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt svalna tills det är fingervarmt (37 grader). Detta är superviktigt för om vätskan är för varm blir degen inte bra alls.
– Tillsätt socker , lite kardemumma och vetemjöl. Jag tar vetemjölet lite i taget och knådar/rör runt ordentligt. När det börjar bli en bra deg men fortfarande lite kladdigt så ta lite mjöl åt gången så den inte blir för torr. Klåda länge och ordentligt. Låt jäsa under duk i 45-60 minuter.
– Skär degen i två bitar. Ta en bit i taget och kavla ut. Bre på vaniljsmöret och rulla ihop. Skär och lägg i bakformar. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.
Vaniljsmöret gör jag på känsla och har inga mått. Blanda smör med några tsk vaniljsocker och strösocker. Jag blandar allt och brer på degen. Ha mycket smör för att få dem saftiga!
Gör i ordning en halv kopp med kokande vatten och 3 msk strösocker. Blanda.
– Pensla bullarna med ägg och pärlsocker. In i ugnen på 225 grader tills dem är gyllen bruna. Precis när du tar ut bullarna så pensla dem lätt med sockerblandningen för att få dem extra saftiga och glansiga.
Så goda och saftiga! Dessa ska vi fika på idag. Mums!
Senaste kommentarer